Nov kolektivni ugovor za građevinarstvo od 12. marta

Bez autora
Mar 08 2011

Poseban kolektivni ugovor za delatnosti građevinarstva i industrije građevinskog materijala stupa na snagu 12. marta 2011 godine.Ovaj zakon će regulisati bezbednost i zdravlje na radu i smanjiće rad na crno u tim oblastima. Pomenuti dokument izjednačiti prava, obaveze i odgovornost svih zaposlenih u građevinarstvu i industriji građevinskog materijala.

Poseban kolektivni ugovor za građevinarstvo stupa na snagu 12. martaPoseban kolektivni ugovor za delatnosti građevinarstva i industrije građevinskog materijala stupa na snagu 12. marta 2011 godine.

Ovaj zakon će regulisati bezbednost i zdravlje na radu i smanjiće rad na crno u tim oblastima. Pomenuti dokument izjednačiti prava, obaveze i odgovornost svih zaposlenih u građevinarstvu i industriji građevinskog materijala.

Kolektivnim ugovorom utvrđen je iznos minimalnih zarada u građevinarstvu, toplih obroka i regresa, a topli obrok ne može biti manji od 20 posto minimalne zarade, dok regres treba da iznosi 70 posto zarade. Ovim ugovorom konačno je uspostavljen socijalni dijalog između zaposlenih i poslodavaca.

Država je načinila velike napore kako bi spasila domaći građevinski sector. Samo prošle godine u Evropi oko pet miliona građevinskih radnika ostalo je bez posla, a Srbija, nažalost, deli sličnu sudbinu.

Zahvaljujući merama Vlade ove godine biće otvoreno više od 240 gradilišta u svim gradovima Srbije, a u narednih nekoliko meseci biće pokrenut projekat socijalne stanogradnje, odnosno izgradnje oko 1.600 stanova za socijalne kategorije stanovništva. Svi radnici koji budu radili na tim projektima biće korektno plaćeni, radiće u povoljnijim uslovima i biće im uplaćeni svi pripadajući porezi i doprinosi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik